Úžasná historie pánských plavek - 3 díl

V průběhu 50. a 60. let byli ženské plavky čím dál tím více extravagantní. Střední třída obyčejných mužů nechtěla zůstávat pozadu, co mělo v mužské módě za následek explozi barevných vzorů a ozdobných detailů. Pánské plavky se najednou stali


atraktivním artiklem. V této době byli populární tzv. "Cabana sets", což jsou boxerkové plavky a košile ušité ze stejného materiálu. Populární byli havajské, přírodní a zvířecí vzory. Na přelomu století byl na vzestupu i kult těla. Muži se o svoje tělo začali zajímat a více dbát o fyzickou krásu. Toto ještě více umocnilo poptávku po módě, včetně atraktivních plavek.

spacer

Pánské plavky v období 1965 -1985 

Retro pánské plavky Cabana Setsimg280Danny Fitzgerald & Les Demi Dieux - kult těla

           V 50-60tých letech populární  "Cabana Sets" a  "Kult těla"

 Photo copyright: Danny Fitzgerald & Les Demi Dieux

spacer

60. roky pokračovali revolucí v módě a to včetně zcela nových druhů textilií. Návrhář Rudi Gernreich změnil módu ženských plavek svým radikálním dizajnem pro "Monokini". Tyto ženské plavky neměli vrchní díl a byli prekursorem pro dnešní ženské bikiny. Byl také první návrhář, který do oblečení použil vinyl a plast. Čeho výsledkem byli i návrhy uniforem pro populární televizní seriál "Space: 1999".

S postupem let se tyto nové materiály a odvážné trendy promítly i do mužských plavek. V této době přišlo na trh mnoho modelů včetně známých "Buttcut" plavek od Americké firmy Parr. Tyto plavky měli výkroje na zadku a způsobovali asi velký rozruch.  V 80. letech už můžeme pozorovat postupný návrat k delším střihům pánských plavek. Tyto střihy poskytovali větší komfort při nošení a nebyli už tak "neforemné". Důraz byl také kladen na mužské genitálie, začali se používat i vnitřní vrstvy, síťky a lépe tvarované přední části plavek. 

 

  Retro plavky pánské se vzorem 1965Retro pánské plavky 1975Retro pánské plavky 1985

              1965
1975
1985               zdroj: Mode.com

spacer
Buttcut pánské plavky od firmy Parr Arizona

           V 80. letech populární  "Buttcut" s výkrojem na zadku

 Photo copyright: Parr of Arizona
<<<  zpět na 1935-1955                           pokračuj na 1995 -2015 >>>
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz