Úžasná historie pánských plavek - 2 díl

Na přelomu 20. a 30. let minulého století, byl vyvinutý pro tehdejší dobu zcela revoluční materiál Lastex. Byla to směs syntetického a gumového vlákna, které dalo vzejít zcela nové éře pánských plavek.


Muži stále více a více toužili po plavkách, které je nestahovali ke dnu a tento "zázračný" materiál jim to měl umožnit. Lastex byl elastický a přiléhal na tělo a tak i obyčejný muž, trochu při těle, mohl vypadat lépe. I když teď muži měli tuto šanci, stále se jim nedařilo zbavit se vrchního dílu a odhalit tak hrudník.

spacer

Pánské plavky v období 1935 -1955

 

Někde kolem roku 1933 se ale začal nosit "Men's Topper". Tento model plavek se vyznačoval tím, že vrchní díl byl na zip, (tehdy relativní novinka. Pozn. autora) a dal se tak odepnout. Ti, kteří ale byli natolik odvážní aby to zkusili, byli často na veřejných plážích zatýkáni za "exhibicionismus". Tehdejší sportovní a herecké hvězdy jako např. Dick Powell nebo Johnny Weismuller, tyto plavky nosili a netrvalo dlouho aby se Men's Topper, dal na Amerických plážích vídat čím dál častěji.

  Pánské retro plavky Mens Topper Dick PowellPánské retro plavky Mens Topper 1933Pánské retro plavky Mens Topper 1934

          Men's Topper - pánské plavky s odnímatelním vrchním dílem
 

V roce 1936 vrcholila mužská ideologie nebo spíše sociální protest prozaicky pojmenovaný "No-shirt". Šlo v něm hlavně o to, aby se muži už nemuseli potit ve vrchním dílu plavek a jednoduše ho mohli nechat doma. O rok později se jim to konečně povedlo a muži tak získali právo koupat se "topless". Toto právo nám díkybohu, zůstalo až dodnes.

Společnost se s časem vypořádala i s pohledem na odhalená těla a tak se v průběhu let stále více mužů začalo oblékat do "boxerkových plavek". I když už měli muži po celém světě více volnosti, stále se objevovali snahy výrobců dát plavkám uniformní  a strohý vzhled. Proto, ještě stále byli plavky jednobarevné a často měli nějaký druh pásku nebo stahovacího motýlka. I když už existoval polosyntetický materiál Lastex, ještě stále se převážná většina plavek vyráběla z vlny.  Tyto "boxerkové plavky" jsou nám už ale více povědomé z dnešních pláží a koupališť. Je to právě toto období, které inspiruje dnešní výrobce moderních "retro" pánských plavek.

 

        Retro pánské plavky 1935 modréRetro pánské plavky 1945 červenéRetro pánské plavky 1955 modré

Zdroj: mode.com

              1935
1945
1955

spacer

Panske retro plavky vlnene s paskem Panske plavky z roku 1945

 

 

<<<  zpět na 1915-1935                       pokračuj na 1965 -1985 >>>
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz