Úžasná historie pánských plavek - 4 díl

Postupně se od 80. let po celém světě došlo k neuvěřitelnému boomu v pánské módě. Začalo se objevovat nepřeberné množství stylů a návrháři se každým rokem předháněli, kdo bude mít úspěšnější kolekci. Tento trend vidíme pokračovat dodnes. Pojďme si ale ještě připomenout roky 90. a přelom století, které taky dali vzniknout pár ikonickým modelům pánských plavek.

spacer

Pánské plavky v období 1995 -2017

 

Vynález syntetického vlákna "Lycra" a jeho použití v oděvnickém průmyslu umožnilo nástup i úplně nového stylu v módě. Byl to styl legin, strečových kalhot a cohokoliv přiléhajícího na tělo. Není divu, že si oblečení z Lycry oblíbili i sportovci a "bodybuildeři". Nastal nový boom a všichni se zajímali o sport a hlavně fitness. Netrvalo dlouho a Lycra si našla cestu i do pánských plavek. Vysportovaní, opálení muži nechtěli zakrývat vydřené svaly a na trh se dostali tzv. "Speedos", které jsou dnes známe jako slipové plavky. Tento druh plavek se řadí mezi tři nejoblíbenější druhy pánských plavek.

 

Naproti slipovým plavkám si mladá generace oblíbila i šortkové plavky, tzv. "Boardshorts". Tento styl plavek do Evropy přišel z Austrálie a Ameriky a byl oblíbený hlavně mezi surfaři na plážích po celém světě.  Tyto plavky se vyznačují tím, že mohou mít kapsy na bocích a často i vzadu. Mají zapínání na suchý zip, nebo stahovací šňůrku v pase. Do dnešního dne jsou oblíbené lidmi, kteří preferují nespoutaný a moderní životní styl. Díky nespočtu variací a vzorů se koupací šortky tak stali jedním z nejprodávanějších stylů pánských plavek. Neznámější firmy, které tento styl plavek propagují, jsou Andrew Christian, Billabong, Rip Curl a AussieBum. 

 

Pánské koupací šortkyAussiebum pánské šortkové plavky

           V dnešní době oblíbené šortkové plavky "Boardshorts"

spacer

Pánské koupací šortky 1995Pánské šortkové plavky 2017

 1995
2005
 2017    
spacer
<<<  zpět na 1965-1985    
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz