Úžasná historie pánských plavek - 1. díl

Každé léto se zdá, že se celý svět točí kolem dámskych plavek. Z billboardů a televize na nás mrkají výběrové ženy v nejnovějších modelech a z výkladů si na nás ukazují bezhlavé figuríny, oděné do mikro-bikin.


Podle statistického institutu "Statistic Brain", ženy každý rok utratí za plavky neuvěřitelných 8mld USD. Kde ale zůstali muži a naše plavkové kampaně? To na nás zapomněli?  Tak trochu ano. Abychom ale nezaostávali, připravili jsme pro vás zajímavý článek o tom, jak se vyvíjeli pánské plavky, od začátku století až po současnost. Pokud náhodou vaše plavky objevíte v první půlce tohoto článku, měli byste se s okamžitě přihlásit v nejbližším muzeu módy. Pokud ale dočtete do konce, přesvědčíte se sami, jestli vaše plavky jdou s dobou.

spacer

      Pánské plavky v období 1915 -1935              

Stejně jako dámské plavky prošly od začátku minulého století postupnou evolucí, tak i pánské plavky doznaly od svého vzniku mnoha změn. Plavky pro muže se však od počátku výrazně lišili od těch dámských. Plavky byly navrhovány stroze, až s "krabicovým" a uniformním vzhledem, co bylo v přímém kontrastu s dámskými plavkami, které se vyznačovali až přehnaným zvýrazňováním ženských křivek.

 

        Retro pánské plavky pruhovanéPánské retro plavky 1925 zelené
              2016
1915
1925         

 

Skrovnost a určitá slušnost v oblékání byla standardem přibližně až do roku 1920. 17. května 1917 Americká asociace "parkových dozorčích" (Americká obdoba plážové mravnostní policie - Pozn. autora) publikovala tzv "plavkový řád". Podle tohoto řádu musely být pánské plavky se sukní, nebo museli plavky tuto funkci minimálně plnit. Tzn., zakrýt obrysy genitálií, pokud byly plavky mokré. Z tohoto důvodu řád také předepisoval, že sukně musela být nošena pouze navrchu spodního dílu. Druhou možností pak bylo nosit "klasické" pánské plavky - flanelový pruhovaný overal až pod kolena. Tyto plavky však při namočení vážily i 4 kg a plavání v nich bylo obtížné. Během této doby si výrobci uvědomili, že je potřebná změna a textilky začali chrlit mnoho stylů pánských plavek, včetně tzv. "speed suit" , což jsou plavky z jednoho kusu s hlubokým výstřihem na bocích a s páskem, které byly často pletené z vlny. 

Zajímavostí je, že v této době  většina mužů plavky nevlastnila a tak si je mohli půjčit rovnou na pláži za tehdejší 1 americký nikl.

 

  Pánské retro plavky speed suit 1917Pánské retro plavky se sukní 1917Pletené pánské retro plavky 1920

          1917 - "Speed suit"  
1917 - se sukní 
1920 - Pletené plavky 
 
Pánské plavky retro s roku 1922

          Obrysy opravdu nerozeznáme. Bohužel, málem ani pohlaví. Záběr na koupající se z roku 1922 spacer

 pokračuj na 1935 -1955 >>>

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz