Bavlna vs. Mikrovlákno? Co je pro Vás nejlepší!?

Bavlna vs. Mikrovlákno Co je pro Vás nejlepší

 

Asi s námi budete souhlasit, když řekneme, že dobře zvolené spodní prádlo může znamenat rozdíl mezi dobrým a špatným dnem? Když je před námi nějaký náročný, tak automaticky saháme pro tom nejoblíbenějším spodním prádle. Ve většině případů  platí, že nejoblíbenější = nejpohodlnější. V čem je ale rozdíl? Co způsobí, že máme plné šuplíky spodního prádla, ale těch nejoblíbenějších je jen hrstka? A pokud jste na tom jako my, tak  ho nosíte až do totálního rozpadnutí, podobně jako pár oblíbených džínsů.

Náš cíl je poskytnout vám co nejlepší informace pro váš výběr spodního prádla, abyste si mohli užívat pohodlí po celý den. Doufáme, že vám tento článek pomůže lépe se orientovat o různých materiálech, ze kterých je pánské spodní prádlo vyrobeno.

 

BAVLNA Bavlna je přírodní materiál. Je pohodlná, opravdu měkká a velmi prodyšná, což z ní činí ideální textilii pro skoro každého. Bavlna vás udrží v teple. Neumí ale efektivně odvádět vlhkost, což není vždy ideální při sportu, nebo v letních měsících.  Bavlněné tkaniny jsou však antistatické, co je vždy plus!

  

MIKROVLÁKNO Mikrovlákno je širší označení pro umělé vlákna vyráběné převážně z polymerů.  Obrovské plus těchto vláken je jejich vlastnost odvádění vlhkosti. Je to tedy ideální materiál pro sportovní oblečení, protože Vás udrží v chladu a suchu.  Mikrovlákno je odolné proti žmolkování, praním a čištěním neztrácí své pozitivní vlastnosti Mikrovlákna někdy nejsou tak měkké a pohodlné jako bavlna, ale i tak mohou být na pokožce příjemné. Mikrovlákna jsou velice pružné, proto oblečení z nich dobře padne a dlouho si udrží svůj tvar. U lidí náchylných na kožní nemoci se však prádlo s vysokým obsahem mikrovlákna (nad 50%) nedoporučuje. Prádlo s obsahem nižším mikrovláken však stojí za vyzkoušení, protože přináší skvělý kompromis mezi praktičností a pohodlím. 

 

Kromě bavlny a mikrovlákna je dnes k dostání ohromující množství pánského spodního prádla z textilií různých typů, kombinací a směsí vláken. Nyní, více než kdy jindy, máte větší možnost volby v tom, co nosíte a kdy to nosíte. Textilie na pánské spodní prádlo jsou doslova tak různorodé, že byste mohli nosit jinou každý den v roce.

 spacer

Připravili komplexní seznam různých druhů textilií používaných na výrobu pánského spodního prádla. Můžete se tak rychle a snadno zorientovat mezi různými typy a názvy, které jsou dnes k vidění na etiketách a u popisků produktů.

V tuto chvíli Vás možná bude i zajímat rozdíl mezi pojmy textilie a tkanina. Odpověď je snadná! Textilie jsou vlákna/materiály ze kterých se vyrábí tkaniny. Tkanina je tedy plošná textilie na rolích, jaké můžeme vidět například v galanterii.  

 

Základní druhy názvů textilií se kterými se můžete setkat: 

Luxusní textilní směsi

Funkční textilie

Bezešvé prádlo

Rychleschnoucí prádlo

Textilie na každý den i na speciální příležitosti

Textilie se snadnou péčí

Hypoalergenní textilie

100% přírodní směsi tkanin

... a všechno mezi tím.  

 

Různé typy tkanin jsou v současné době i hnací silou technického vývoje pánského spodního prádla. Inovace a vylepšení jsou neustále k vidění u nových modelů. Termín "funkční" textilie je širší označení pro látky, které vystihuje určitá vlastnost jako například: 

Anti-bakteriální

Odvádějící pot

Rychle-schnoucí

Nemačkavé 

Anti-deformní (neztrácí časem tvar)

FIR a tzv. magnetické textilie

 

Bezešvé spodní prádlo je zvláštní druh spodního prádla, které je vyrobeno bez viditelných švů (Angl. seamless). Prádlo s tímto označením nebylo sešité z více kusů ale bylo speciálním strojem utkáno do výsledného tvaru prádla. Ze zásady je toto prádlo vyrobené z hodně elastických tkanin a mnoho lidí si ho ho volí, neboť dobře přiléhá k tělu. Bezešvé spodní prádlo je velmi pohodlné a navíc i díky absenci švů je diskrétní pod oblečením.  

Bavlna

Bavlna je jemná bílá substance sestávající z vláken získávaných ze semen rostlin bavlníku. Vlákna mohou být dlouhé až 5cm. Bavlna je celosvětově nejpoužívanější textilií kvůli svým vlastnostem. Je měkká, pohodlná a prodyšná.

> BAVLNĚNÉ PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO <


Organická bavlna 

Organická bavlna je získávána z rostlin bavlníku, které nejsou geneticky upravené. Certifikát na organickou bavlnu výrobce obdrží pouze, pokud je pěstována bez použití agrochemikálií.


Bambusové vlákno 

Bambusové vlákno je získané zpracováním stonku bambusu. Tkanina s příměsí bambusového vlákna je lehká, odolná a dobře odvádí vlhkost.  Přírodní bambusová vlákna obsahují látku kun, která zamezuje šíření bakterií. Oproti bavlně mají přírodně rafinovaná bambusové vlákna až o o 75% vyšší antibakteriální schopnost. Je ideální pro ty, kteří trpí alergickými reakcemi na jiné vlákna, jako například vlna a konopí. V současné době je prádlo s obsahem bambusového vlákna nejvyhladávanější na trhu!

> PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO S BAMBUSEM <


COOLMAX® 

COOLMAX je řada speciálně konstruovaných polyesterových tkanin s velmi dobrou schopností odvádět vlhkost. Často se používají k výrobě v sportovního oblečení. COOLMAX tkaniny jsou také odolné proti vyblednutí, jsou nemačkavé a neztrácejí tvar. 


Lycra®

Lycra® je obchodní název pro elastan firmy Du Pont. Nikdy se nepoužívá samotná, ale kombinuje se například s nylonem. Toto elastické vlákno je používáno od šedesátých let, nejprve jako podpůrný materiál a posléze na výrobu módních jemných punčoch a dalšího oblečení.


Polyamid

Polyamid známý také jako NylonSyntetické vlákno s vysokou odolností vůči trhání a odření, snadno tvarovatelné. Byl nejprve vyvinut jako alternativa k hedvábí. Je lehký, pevný, odolný proti poškození, ale má nízkou savost. 

> PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO S POLYAMIDEM <


Polyester 

Polyester je extrémně odolné syntetické vlákno.  Polyester má vynikající pevnost, odolnost a obecně se málo krčí. Je rychleschnoucí, drží tvar a je známý pro jeho schopnost dobře zachovávat barvy. Používá se například na výrobu plavek.

> PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO Z MIKROVLÁKNA <


Modal/  MicroModal®

Modal je druh viskózy (umělé hedvábí).  Je velice příjemný na nošení, je měkký, savý, splývavý a a na pokožce chladivý. Modal se tolik nežmolkuje, netvoří se v něm statická elektřina, nechytá tedy smítka. Uchovává si ty lepší vlastnosti pravého hedvábí, ale je nesrovnatelně jednodušší na údržbu a samozřejmě také levnější než pravé hedvábí. 

MicroModal je verze Modalu vyrobeného s mikro-vláken. Je ideální pro intimní oblečení díky své vynikající měkkosti ao odvodu vlhkosti.  Pánské spodní prádlo z Modalu je dnes nejvyhladávanějším na trhu!

> PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO S MODALEM <


Magnetická tkanina 

Magnetická tkanina obsahuje vlákna které jsou speciálním způsobem impregnované minerály, které produkují FIR (Far infra Red) vlny a záporné ionty. Případně můžeme nalézt i prádlo, které má v sobě všité malé magnety doplněné o různé minerály. Výrobci těchto textilií vyzvedají jejich pozitivní vliv na zdraví a dobrou funkci tkání, na kterých se nosí. I když je všeobecně známo, že lidské tělo reaguje na specifická magnetická pole, tvrzení ohledně pozitivního vlivu magnetických tkanin zatím nebylo dostatečně prokázáno.


Spandex 

Spandex, také znám jako elastan, je  syntetické vlákno vyrobené z polyuretanu. Je alternativou k latexu. Je lehký, elastický, trvanlivý a odolný proti vlhkosti. Obchodní název elastanu od firmy Du Pont je Lycra®


Viskóza 

ViskózaRayon a umělé hedvábí - označují prakticky tentýž materiál. Viskóza je čistě přírodní vlákno získavané z celulózy s je ideální pro výrobu spodního prádla. Viskóza je jemná, lehká a má velmi dobrou schopnost odvádět vlhkost. Tkaniny s přídavkem viskózy jsou na pokožce velmi příjemné a když je chytíte do ruky, máte pocit, že jsou "těžké".


  Takže jaký je verdikt?

Při výběru spodního prádla dnes záleží už jen na osobní preferenci, stejně tak jako na příležitosti. Pokud jdete do posilovny, pak by to mělo být prádlo nejlépe celé z mikrovlákna, jakým například viskóza nebo Elastan.  Pokud vás ale čeká den v kanceláři,  nebo náročný večer, zvolte si materiál, ve kterém se Vy sami cítíte co nejpohodlněji. Na denní nošení se doporučují bavlněné tkaniny s podílem bambusového vlákna, viskózy nebo Polyamidu.

 

> Top pánské spodní prádlo - naše kompletní nabídka <

 


10 NEJLEPŠÍCH REKLAMNÍCH VIDEÍ NA PÁNSKÉ SPODNÍ PRÁDLO >>>

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz