Za pánské jockstrapy vděčíme poštákům! Aneb historie pánských jocksů

 

Jocksy-a-jockstrapy-na-menage-cz 

Pánské jocksy a jockstrapy (také známé jako jock, jock strap) je spodní prádlo původně navrženo jako ochrana mužských genitálií při sportu nebo jiné intenzivní tělesné aktivitě. V poslední době se “módní jockstrapy" staly populárními jako “každodenní” spodní prádlo, které muži nosí jako alternativu jiných stylů. Jocksy se pro sportovní účely, nejčastěji nosí v Severní Americe. 

Pánské jocksy se obvykle skládají z elastického pásu, s přední kapsou na genitálie a dvěma elastickými pásky připevněnými ke spodní části kapsy. Tyto se po boku zadku vrací zpět k pásu.  Kapsa u některých modelů může být vybavena i vijímatelnou tvrdou plastovou vložkou (suspenzor). Vložka slouží jako ochrana genitálií před úrazem při kontaktním sportu.  Módní jockstrapy se dnes vyrábí v nepřeberném množství stylů, barev a dizajnů. Populární jsou značky jako: C-IN2, AussieBum, PUMP, BIKE, Andrew Christian, 2(x)ist, Diesel, Under Armour a XTG Extreme Game.

 

HISTORIE JOCKSTRAPŮ

Inzerát na pánské Jockstrapy 1941

 

Samotné slovo “Jockstrap” je používané již od roku 1888 jako zkrácená verze výrazu “Jockey strap”. Toto spodní prádlo bylo účelně navrženo pro doručovatele na kole tzv. “bike jockeys”. Samotné kola a také silnice byli v 18. století na špatné úrovni. Proto doručovatelé potřebovali alespoň minimální ochranu genitálií. První jockstrap se nenápaditě jmenoval “Bike Jockey Strap” a vyráběl od roku 1874 se v USA.  

Zajimavostí také je, že slovo “Jock” se v období 1650-1850 používalo jako výraz pro penis. Až později se toto slovo začalo používat jako výraz pro “atléta” nebo sportovce. A to právě v souvislosti s faktem, že i sportovci začali používat Jockstrapy na ochranu genitálií před zraněním.

Jockstrap v roce 1874 navrhl C.F. Bennett pro firmu Sharp & Smith, která je prodávala doručovatelům jezdících po drncavých ulicích Bostonu. Od roku 1897 Bennettova nově založená firma “Bike Web Company”, na základě patentu, začala jocksy vyrábět masově. Bike Web Company, později přejmenovaná na “Bike Company”, je do dnešního dne jednou z největších firem prodávajících jockstrapy.  Jejich hlavní cílovou skupinou už nejsou “Pošťáci” ale sportovci, jezdci na motorkách a “freerideři”.

Ve 20. století se jockstrap, spolu s vynálezem Heidelbergova elektrického pásu, začal využívat i v medicíně. Tento jockstrap emitující nízké napětí se údajně používal k léčbě onemocnění ledvin, nespavosti a erektilní dysfunkce. V dnešní době se jockstrapy předepisují jako ochrana po operaci genitálií a jejich hojení.

SPORTOVNí DESIGN 

 

Dnešní jockstrapy jsou víceméně konzistentní s jejich historickou podobou. Mění se akorát šířka pasu, pásků a velikost a design přední kapsy. Samozřejmě nesmíme opomínat materiály. Některé jocksy se se vyvíjejí pro specifické sporty. Kupříkladu, plavecké jocksy mají velice úzký pás, hokejové jockstrapy mohou mít širší pásy na suchý zip a také “traky” na ponožky a dokonce zimní sporty mají i svoje větruodolné jocksy. 

Nesmíme tedy ale zapomínat, že hlavním účelem profesionálních jocksů je ochrana genitálií před úrazem. Sportovci si tedy do jocksů vkládají suspenzory. Tyto mají různou podobu a tvar avšak všechny jsou vyrobené z odolného materiálu. Při některých kontaktních sportech nebo například kriket a baseball je tato výbava nutností.

Alternativou k jockstrapům jsou “Jock slipy”, které mají více látky na bocích a zadním díle. 

 Moderní návrhy se však promíchali i s jinými styly. Proto můžeme vidět jockstrapy jen s jedním zadním páskem, vedoucím mezi půlkami. Na trhu najdete i tzv. “Slingshot” nebo “Jock Sock”. To jsou jocksy, které nemají žádné postranní pásky. Je to tedy jen elastický pás držící genitálie. Nepřeberné množství materiálů od funkčních neprůhledných až po různé síťoviny zaručí, že si dnes vybere opravdu každý. Zatím se zdá že evoluce pánských josckstrapů nehodlá spomalit. A které se líbí vám? Přispějte do diskuze na Facebookovém profilu MÉNAGE.CZ

 PUMP jockstrap na MENAGE CZ

Předním výrobcem kvalitních jocksů je také firma PUMP!

SUPA WEAR Jocksy na MENAGE CZ 2

SUPA WEAR Jocksy na MENAGE CZ

Ininspirovala vás historie Jocksů?  Podívejte se co se nabízí v současnosti! 

> kompletní nabídka jackstrapů <

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz