Jaké spodní prádlo nosíte? Za vše může vaše maminka!

 

Každý z nás má nějaký typ spodního prádla, který nosíme nejraději. Pro někoho to mohou být boxerky, pro jiného zase klasické volné trenýrky. Všichni víme, co máme rádi pod kalhotami. Napadlo vás někdy, proč je tomu tak? Proč dnes máte na sobě boxerky, nebo slipy a ne naopak? Myslíte, že to byla vaše volba? Možná vás překvapí, že ne tak docela.

 

Lidské návyky a zvyklosti se formují brzy při dospívání a není tajemstvím, že většina lidí přejímá zvyky svých rodičů. To, co jste v mládí viděli a slyšeli doma, se  promítlo i do vašeho podvědomého chování. Ať už jste v dětství byli přímo, nebo nepřímo ovlivňováni vašimi rodiči, jedna věc ve vás pravděpodobně zůstala pevně zakotvena až dodnes. A tou je typ spodního prádla, který nosíte. Podle průzkumů jsou boxerky (boxer trunks) dnes nejoblíbenějším typem spodního prádla vůbec. Pokud se však na tuto statistiku podíváme dle věkových kategorií, pak zjistíme zajímavou věc.   Pro starší ročníky (1965-1989) nejsou nejoblíbenější boxerky, ale slipy. Tento fakt souvisí s tím, že za dob komunismu jste v obchodech kromě volných trenýrek nic jiného nenašli. Slipy jako nový styl pánského spodního prádla přišel jak jinak - z Ameriky. Ti, co měli známosti v zahraničí si obstarali pár kusů a mezi kamarády byli za hvězdy. Ostatní, kteří někde slipy z Ameriky zahlédli, po nich zatoužili také.  

 Jaké spodní prádlo nosíte 2

 

V 60. a 70. letech minulého století byli v mužské módě oblíbené úzké,dolů rozšířené kalhoty hodně obtažené na bocích a stehnech. V kombinaci s nejběžnějším spodním prádlem té doby - volnými trenýrkami pak výsledek vypadal odpudivě. Viditelně srolované a pomuchlané trenýrky pod kalhotami korunoval obrys přirození na jednom se stehen. Není divu, že kluci zatoužili po modernějších slipech, které by jim zajistili víc pohodlí. V obchodech však slipy nebyli a tak ti odvážnější sáhli do šuplíků svých maminek a přítelkyň. Slipům se v té době nejvíce podobali dámské kalhotky. Pokud si vybrali nějakou neutrální barvu, vzor a jednoduchý střih, tak měli alespoň jaké - také prádlo, které bylo lepší než trenýrky. První československé slipy se na popud zákazníků začali šít až kolem roku 1976 v závodech Pleas a Trikota Vrbové za tehdejší cenu 18-25 Kčs. Na rozdíl od dámského spodního prádla byli slipy výhradně z čisté bavlny a materiál připomínal dnešní teplákovinu.

 

freddy mercuryZdá se že i slavné osobnosti měli stejný problém, jako naši tatínci 


A teď ruce nahoru všichni ti, kteří dostávali spodní prádlo od maminky! Nemusíme se za to stydět, protože je nás většina. A těm ostatním spodní prádlo pravděpodobně kupoval otec, nebo ho dědili po sourozencích. Takto tomu bylo od našeho dětství až do doby, než jsme dospěli. Není divu, že i pak byla naše volba při nákupu spodního prádla obdobná. Pokud měl někdo maminku, která doma vládla pevnou rukou a řídila i to, jaké spodní prádlo se bude v rodině kupovat, pak pravděpodobně nosí stejné prádlo doteď.   

Tato moderní doba je však už lepší, co se týká různorodosti pánského spodního prádla. Je na výběr mnoho druhů a materiálů. Takže maminky dnešních teenagerů to mají s výběrem o hodně snazší. Snad se už posouvá i věková hranice, od které si mladí mohou sami vybírat, co jim maminky mají koupit. Stále ale bude platit : To, co vám “naordinovali” maminky za mlada, pravděpodobně nosíte i teď, i když je vám třeba padesát. Ale jestli je to naopak a vlastníte moderní, pohodlné a sexy prádlo, můžete si blahopřát ! Akorát ty chudiny maminky připravte předem, než jim dáte vyprat pár moderních Jocksů!

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz